Canva: Zelf online ontwerpen

Canva: Zelf online ontwerpen

Canva: Ontwerpen in Canva

Canva is een online ontwerp programma & platform. In de bibliotheek van Canva staan al diverse voorgemaakte ontwerpen beschikbaar, maar vanaf scratch ontwerpen is ook mogelijk. Canva is onder andere handig voor het ontwerpen van flyers, affiches, visitekaartjes & kaarten.

Formaat

De voorgemaakte ontwerpen op de startpagina staan vaak niet in een Europees formaat, aangezien Canva oorspronkelijk een Australisch platform was. Selecteer dus eerst een aangepast formaat in millimeters.

Canva ontwerp formaat

Afloop

Voor het netjes kunnen snijden van printwerk is afloop noodzakelijk. Hiermee worden witte randen vermeden, en is vooral bij volledig beeldvullende ontwerpen aan de orde. De afloop is in Canva standaard 3mm rondom een pagina of spread.

Canva afloop

Via het “Bestand”-menu in de linkerbovenhoek selecteer “Afloop afdrukken tonen” en “Marges weergeven”. Hiermee worden stippellijnen getoond in het ontwerp, met de afloop als buitenste stippellijn & vrije marge als binnenste stippellijn. Op de afloop-stippellijn wordt het ontwerp gesneden. Het is van belang om belangrijke elementen, zoals tekst/logo’s/nummers binnen de vrije marge te plaatsen. Een achtergrondkleur of foto die tot tegen de rand komt in het ontwerp dient men voorbij de buitenste stippellijn te plaatsen, oftewel over de volledige afloop.

Ontwerp downloaden

Canva ontwerp downloaden

  • Ga naar Delen in de rechterbovenhoek en druk op “Downloaden”.
  • Selecteer bij Bestandstype “PDF - Afdrukken” (In het Engels: “PDF – Print” en vink aan “Bijsnijdmarkeringen en afloop”.
  • Druk op “Downloaden” om te beschikken over een printbaar document in PDF-bestandsformat.

Author: Jeroen

Jeroen van der Steen is directeur, ontwerper, nabewerker & printmaker bij Print & Design studio OMNIVOOR. Jeroen is afgestudeerd Media vormgever en technoloog, maker van kunstsite KSART.

Comments on “Canva: Zelf online ontwerpen”