Indesign: Hoe QR-code aanmaken

Indesign: Hoe QR-code aanmaken

In deze blogpost maken we een QR-code in grafisch programma Adobe Indesign CC. Een QR-code is een tweedimensionale streepjescode die in 1994 is ontwikkeld door Denso Wave, een dochteronderneming van het Japanse bedrijf Denso. De letters QR zijn een afkorting van 'quick response', oftewel 'snel antwoord'. De code kan worden geprint op papier of aangemaakt op een scherm, waarna het scanbaar is door een ander apparaat.

QR code aanmaken

  • Selecteer het Rechthoek-gereedschap en sleep een leeg kader op de pagina. Door shift ingedrukt te houden wordt het kader een vierkant.

Vierkant aanmaken

Vierkant leeg kader

  • Met het nieuwe aangemaakte kader geselecteerd, ga naar: 'Object' > 'QR-code genereren'. Het dialoogvenster QR-code genereren verschijnt, met het tabblad 'Inhoud' open.

Object QR code genereren

Object selecteren

Inhoud tabblad

Inhoud tabblad

  • Selecteer een type inhoud, bijvoorbeeld: 'Hyperlink', 'Onbewerkte tekst', 'Tekstbericht', 'E-mail' of 'Visitekaartje'.

  • Voer de gewenste data in van het gekozen type. Bijvoorbeeld Hyperlink en type of plak vervolgens een website-link in.

Hyperlink type

Hyperlink type

  • Klik op OK om de QR-code aan te maken met de ingevoerde data. Standaard is de QR-code zwart qua vulling.

QR-code resultaat

  • Maak een staalkleur aan en ga terug naar: 'Object' en kies nu 'QR-code bewerken'. Vervolgens ga naar het tabblad 'Kleur' om de gewenste staal te selecteren. Klik op OK.

QR-code rood

Tabblad kleur

QR-code rode staal

QR-code met vulling


Author: Jeroen

Jeroen van der Steen is directeur, ontwerper, nabewerker & printmaker bij Print & Design studio OMNIVOOR. Jeroen is afgestudeerd Media vormgever en technoloog, maker van kunstsite KSART.

Comments on “Indesign: Hoe QR-code aanmaken”