Fotografie: Zwart-wit foto's inkleuren met AI

Fotografie: Zwart-wit foto's inkleuren met AI

Herman Brood ingekleurd

Herman Brood: Zwart-wit versus AI ingekleurd

Monochrome fotografie, oftewel het afbeelden in zwart-wit domineerde in de fotografie tot aan circa 1960. Terwijl begin de jaren 1850 al langzaam methoden ontstonden waarmee fotograferen in kleur mogelijk werd. Volgens sommigen is het afbeelden in zwart-wit subtieler en geeft het meer emotie weer.

De komst van kunstmatige intelligentie, oftewel op zijn Engels 'artificial intelligence' (afgekort als AI), maakt het mogelijk om zwart-wit foto's van vroeger automatisch in te kleuren. Hiermee is kleur toe te voegen aan bijvoorbeeld oude familie foto's, of historische afbeeldingen met de computer. Het is toch wel leuk om oude herinneringen weer met kleur tot leven te brengen?

Kunstmatige intelligentie projecten die vrij toegankelijk zijn en zich richten op het automatisch inkleuren van afbeeldingen zijn onder andere: DeOldify & DeepAI Colorize. Studio OMNIVOOR heeft zich ingeschreven voor een account op DeepAI.org . Hiermee hebben we een Colorize-demo gemaakt, genaamd OmniColorize.

Ga naar OmniColorize demo

Originele bronfoto & resultaat

Een zwart-wit foto van Herman Brood hebben we ingezet voor het uittesten van DeepAI's Colorize module. Herman Brood was onder andere een Nederlandse Rock en Roll muzikant & kunstschilder. Hieronder volgt de originele foto & kunstmatig ingekleurde foto.

Herman Brood: Zwart-wit foto

Originele zwart-wit foto

Herman Brood: Ingekleurde foto met AI

Kunstmatig ingekleurde foto


Author: Jeroen

Jeroen van der Steen is directeur, ontwerper, nabewerker & printmaker bij Print & Design studio OMNIVOOR. Jeroen is afgestudeerd Media vormgever en technoloog, maker van kunstsite KSART.

Comments on “Fotografie: Zwart-wit foto's inkleuren met AI”