Typografie: 8 historische typografen

Typografie: 8 historische typografen

Baskerville

John Baskerville

John Baskerville

John Baskerville was een Engelse letterontwerper & typograaf in Birmingham. Baskerville was beïnvloed door William Caslon's lettertypen. Baskerville experimenteerde met papier & drukinkt maken, werd drukker bij Cambridge University Press & publiceerde een folioformaat bijbel gemaakt met eigen lettertype, inkt & papier.

John Baskerville and the beauty of letters

Video: John Baskerville and the beauty of letters

Bodoni

Giambattista Bodoni was een Italiaanse graveur, uitgever & letterontwerper. Bodoni was beïnvloed door John Baskerville's lettertypen, echter hebben Bodoni's letters meer contrast tussen dikke stokken, dunne schreefjes & bogen. Bodoni werd drukker aan het hof van Parma.

Giambattista Bodoni

Giambattista Bodoni

Caslon

William Caslon I was een Engelse geweermaker & letterontwerper. Caslon I had ervaring als smid & kwam veel in contact met boekdrukkers, waardoor Caslon I besloot om een lettergieterij op te richten.

William Caslon I

William Caslon I

Garamond

Claude Garamont

Claude Garamont

Claude Garamond was een Franse graveur van druklettermodellen, stempelsnijder, uitgever & letterontwerper in Parijs. Garamont werd bekend met een Grieks lettertype ontwerp goedgekeurd door het Franse hof voor in Robert Estienne's boeken.

Laura Datema - Claude Garamond

Video: Laura Datema - Claude Garamond

Benguiat

Ephram Edward Benguiat

Ephram Edward Benguiat

Ed Benguiat was een Amerikaanse letterontwerper, kalligraaf & grafisch ontwerper in New York. Ed leverde belangrijke bijdragen aan beroemde lettertypen van de 20e eeuw, voor bedrijven als Photo-Lettering & ITC. Ed maakte 'revivals' van art nouveau lettertypes.

The art of Hermann Zapf

Video: TDC Type Legends: Ed Benguiat

Gill

Arthur Eric Rowton Gill was een Engelse beeldhouwer, letterontwerper & ontwerper van uithangborden. Eric's bekendste letterontwerpen zijn door Monotype gefabriceerd & Gill ontwierp ook speciaal voor drukkerijen.

Arthur Eric Rowton Gill

Arthur Eric Rowton Gill

Lubalin

Herbert Frederick Lubalin was een Amerikaans grafisch ontwerper, typograaf & letterontwerper. Herb werkte voornamelijk bij advertentiebureaus, waaronder Sudler & Hennessey waar Herb vicevoorzitter werd.

Herbert Frederick Lubalin

Herbert Frederick Lubalin

Zapf

Hermann Zapf

Hermann Zapf

Hermann Zapf was een Duitse lettertypeontwerper, kalligraaf & boekbandontwerper. Hermann werkte voor lettergieterijen als Stempel, Linotype, Hell, ITC & Bitstream.

The art of Hermann Zapf

Video: The art of Hermann Zapf


Author: Jeroen

Jeroen van der Steen is directeur, ontwerper, nabewerker & printmaker bij Print & Design studio OMNIVOOR. Jeroen is afgestudeerd Media vormgever en technoloog, maker van kunstsite KSART.

Comments on “Typografie: 8 historische typografen”