Zines: Vouw methoden

Zines: Vouw methoden

Enkel vel, gevouwen, enkele snede

Vouw & knip instructie De meest gebruikte methode voor een zine, is de '8 pagina tellende foldy'. Uitgaande van een liggend vel, wordt de zine gevouwen middels 3 verticale rillijnen. Door van een A4 papier eerst 296 x 210 mm te maken in plaats van 297 x 210 mm, is het nauwkeuriger te rillen. Één vierde van 296 is namelijk 74 mm. Hierna wordt 1 horizontale rillijn toegepast. In de twee middelste vlakdelen wordt op ingeknipt. Hierdoor is het bewerkte vel om te vouwen tot 8 pagina tellende zine. Deze 8 pagina's zijn lineair te lezen van links naar rechts of andersom. Door ook achterzijde spread te gebruiken is het aantal pagina's uitbreidbaar tot 9 t/m 16 pagina's. Voor de impositie zijn twee mogelijkheden: omslag rechtsonder spread, of omslag linksonder op spread.

8 pagina's zine, omslag rechtsonder op spread 8 pagina's zine, omslag rechtsonder op spread

8 pagina's zine, omslag linksonder op spread 8 pagina's zine, omslag linksonder op spread

Enkel vel, zig zag gevouwen , zonder snede

Vouw instructie Een minder bekende methode is de '12 pagina tellende foldy'. Één volledig A4 formaat vel wordt hiervoor gebruikt, 210 x 297 mm. Uitgaande van een liggend vel, wordt het zig zag gevouwen middels twee verticale rillijnen. Hierbij is één kolom in breedte iets kleiner in breedte dan de overige kolommen. Hierna wordt 1 horizontale rillijn toegepast. De eerste 4 pagina's zijn lineair van links naar rechts te lezen. Hierna is de pagina volgorde eigenlijk vrij voor de lezer te bepalen.

6 pagina's zig zag middenvouw zine, zijde 1 12 pagina zine, zijde 1

6 pagina's zig zag middenvouw zine, zijde 2 12 pagina zine, zijde 2


Author: Jeroen

Jeroen van der Steen is directeur, ontwerper, nabewerker & printmaker bij Print & Design studio OMNIVOOR. Jeroen is afgestudeerd Media vormgever en technoloog, maker van kunstsite KSART.

Comments on “Zines: Vouw methoden”