Printen: witrand, doorlopend & aflopend

Printen: witrand, doorlopend & aflopend

Witrand

Printen op office & productie laserprinter is vrijwel altijd met witrand rondom het spreadvel. De witrand wordt ook wel de printermarge of grijpwit genoemd. De printer dient snel de vellen door te kunnen voeren met zijn grijpers.

Printers die volledig rand tot rand kunnen printen bestaan, echter loopt de wastecontainer met overtollige tonerpoeder of inkt al snel vol.

Doorlopend

Afhankelijk van het ontwerp is het ook mogelijk om het doorlopend te printen. Denk aan een flyer met één gekleurde achtergrond. De witrand rondom het spreadvel blijft aanwezig. Echter zijn de flyers vrijwel doorlopend te snijden, wegens de doorlopende achtergrond.

Aflopend

Het is niet altijd mogelijk om doorlopend te snijden, als het ontwerp aan alle kanten anders is. Bijvoorbeeld met een achtergrond van een regenboog. Bij een dergelijk ontwerp dient aan alle kanten extra snijmarge (bleed) toegevoegd te worden, zodat het aflopend is te snijden.

Witrand, doorlopend, aflopend

Witrand, doorlopend, aflopend


Author: Jeroen

Jeroen van der Steen is directeur, ontwerper, nabewerker & printmaker bij Print & Design studio OMNIVOOR.

Comments on “Printen: witrand, doorlopend & aflopend”